De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag Cuba van een lijst van ,,terrorisme steunende staten” geschrapt. Het Congres heeft 45 dagen de tijd om te reageren op deze stap. Om die ongedaan te maken, zou het parlement met nieuwe wetgeving moeten komen. Dat is volgens de Washington Post niet waarschijnlijk.

Met Obama’s jongste toenadering tot Cuba, wordt zo het pad geëffend voor het herstel van de diplomatieke betrekkingen. De Verenigde Staten sloten de ambassade in Havana in de eerste dagen van 1961 en stelden het communistische regime in Cuba niet langer als regering te erkennen. Later dat jaar was er een door Washington gesteunde en anti-communistische landing op het eiland die door het regime werd afgeslagen.

Historische ontmoeting

Bijna een week geleden sprak Obama met zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro in Panama tijdens een Amerikaanse topconferentie. Obama probeert vooral sinds vorig jaar de relaties met Cuba aan te knopen en de verhouding te verbeteren. Het sinds 1959 communistische eiland wordt geregeerd door de broers Fidel en Raúl Castro. Fidel van 1959 tot 2008 en Raúl sindsdien.

In 1962 kondigde de VS een handelsembargo af en in 1982 kwam Cuba op de zwarte lijst van terrorismesupporters te staan. Daar staan nog maar drie landen op: Iran, Sudan en Syrië.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl